czwartek, 12 lipca 2012

Naleśniki z gruszką i cynamonem

Naleśniki z soczystą gruszką w karmelu i cynamonie - oto poranna słodka chwila.



Składniki:

Naleśniki:
  • 100 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 50 ml gazowanej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Gruszka z cynamonem:
  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • cynamon (ilość wg. uznania)


Mąkę mieszamy rózgą z jajkiem i olejem. Mieszamy dalej stopniowo dodając mleko i wodę. Na koniec solimy i jeszcze raz mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lekko lejące.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej masłem lub olejem patelni.

Obrane gruszki kroimy w kawałki i podsmażamy na maśle. Podlewamy wodą, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem i  na bardzo wolnym ogniu smażymy do momentu wyparowania płynu i skarmelizowania się cukru. Pamiętajmy aby gruszki od czasu do czasu zamieszać.

Na naleśniki układamy gruszki i składamy je na pół. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. i do tego jakiś sosik waniliowy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis , poza tym, na blogu są łądne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń