Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- dip koperkowy
Mąkę solimy i mieszamy z roztrzepanym jajkiem i mlekiem aż powstanie gładkie ciasto.
Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy do połączenia się składników.
Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Gdy placki ładnie się zarumienią, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1 minutę. Placki odkładamy na papierowe ręczniki aby odsączyły się z tłuszczu. Podajemy z dipem koperkowym. Smacznego :)
Znam i lubię, nawet robiłam w tamtym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńgdy tak sobie o nich myślę, to lubię je chyba nawet bardziej od ziemniaczanych
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
OdpowiedzUsuńCo moge dodac zamiast mleka?
OdpowiedzUsuńMożesz dodać łyżkę jogurtu lub lub zrobić bez mleka. Gdyby ciasto było za gęste dodaj wody. Smacznego :)
Usuń