wtorek, 17 lipca 2012

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Gdy tylko pojawiają się ogórki gruntowe na targu to od razu robię ogóreczki małosolne. Po prostu muszę :)



Składniki:
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 kawałki chrzanu (po ok. 5 cm każdy)
  • koper - najlepszy taki, który ma już nasionka ale może być też kwitnący
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody
  • liść chrzanu albo wiśni lub porzeczki (jeśli ktoś ma dostęp do nich)

Ogórki dobrze myjemy i układamy ciasno w glinianym lub szklanym naczyniu. Pomiędzy ogórki wkładamy obrany i przekrojony na pół czosnek oraz umyty chrzan i koper. Na wierzch kładziemy liść chrzanu, wiśni lub porzeczki (jeśli mamy). W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy ogórki.  Na wierzch kładziemy talerzyk i przyciskamy go kamykiem lub słoikiem z wodą. Ogórki muszą być całkowicie przykryte solanką. Naczynie odstawiamy na 3-4 dni, chociaż niektórzy zajadają się małosolnymi już na drugi dzień. Smacznego :)


1 komentarz:

  1. ja robię identyczne proporcje, daję czubatą łyżkę soli na litr wody, ale łyżka łyżce nie równa, pyyycha i zawsze wychodzą :)
    gabi

    OdpowiedzUsuń