Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 kawałki chrzanu (po ok. 5 cm każdy)
- koper - najlepszy taki, który ma już nasionka ale może być też kwitnący
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody
- liść chrzanu albo wiśni lub porzeczki (jeśli ktoś ma dostęp do nich)
Ogórki dobrze myjemy i układamy ciasno w glinianym lub szklanym naczyniu. Pomiędzy ogórki wkładamy obrany i przekrojony na pół czosnek oraz umyty chrzan i koper. Na wierzch kładziemy liść chrzanu, wiśni lub porzeczki (jeśli mamy). W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy ogórki. Na wierzch kładziemy talerzyk i przyciskamy go kamykiem lub słoikiem z wodą. Ogórki muszą być całkowicie przykryte solanką. Naczynie odstawiamy na 3-4 dni, chociaż niektórzy zajadają się małosolnymi już na drugi dzień. Smacznego :)
ja robię identyczne proporcje, daję czubatą łyżkę soli na litr wody, ale łyżka łyżce nie równa, pyyycha i zawsze wychodzą :)
OdpowiedzUsuńgabi