poniedziałek, 16 lipca 2012

PANCAKES Z JAGODAMI I WANILIOWĄ ŚMIETANKĄ

Z jagodami zjadłabym prawie wszystko a zwłaszcza gdy jagody występują w towarzystwie waniliowej śmietanki :)



Składniki: 
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki maślanki lub mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła + tłuszcz do smażenia
  • 1 szklanka jagód + jagody do dekoracji
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego (według smaku)


W dużej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce mieszamy roztopione masło, maślankę i jajka. Płynne składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy tłuszczem i nakładamy ciasto: po 2 łyżki na 1 placka. Smażymy na złoty kolor na średnim ogniu. 
Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym do rozpuszczenia się cukru - 2 lub 3 łyżki w zależności od tego jak słodko lubimy.
Podajemy z waniliową śmietanką i udekorowane jagodami. Smacznego :)





2 komentarze:

  1. pycha!!! wczoraj zrobiłam na kolację, moja córka się zajadała!! dzięki Iwonko :) a dzisiaj na obiad placki z cukinii :)
    ps. czekam na kolejne pyszne przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Aniu, że Wam smakuje!!! Postaram się dodawać same pyszne przepisy :) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń