środa, 18 lipca 2012

OLIWA BAZYLIOWO - CZOSNKOWA

Aromatyzowana oliwa bazyliowo-czosnkowa będzie doskonałym dodatkiem do sałatek czy też chrupiących bagietek.



Składniki:

  • 400 ml oliwy extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii

Umyte listki bazylii osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie je rwiemy na 4 części i wrzucamy do butelek. Czosnek obieramy, kroimy na pół i dodajemy do bazylii. Całość zalewamy oliwą i zakręcamy. Jeśli po kilku godzinach niektóre listki bazylii wystają ponad powierzchnię oliwy to musimy je usunąć.
Butelki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy płyn aby pozbyć się czosnku i listków bazylii. I tak mamy już gotową, cudownie aromatyzowaną oliwę. Przechowujemy ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. super! polecam jeszcze spróbować oliwy z rozmarynem oraz oliwy z cytryna (ja robię tak że skrawam cieniutko skórkę ze sparzonej cytryny, bez białej cześć i dodaje do oliwy). Moje trzymam w ciemnych butelkach więc tak ładnie nie wyglądają ;):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa z cytryną brzmi ciekawie. Będę musiała wypróbować :)

      Usuń