czwartek, 15 listopada 2012

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi

Już dawno nie robiłam muffinek a sezon na dynię nadal trwa, więc dzisiaj muffinki z dynią i włoskimi orzechami. Są rewelacyjne, nie za słodkie, takie w sam raz :)



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki (pszenna, razowa lub żytnia)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka dyni drobno startej na tarce 
  • 1 łyżeczka wymieszanych ze sobą przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce mieszamy jajka, mleko, olej oraz dynię i orzechy. Suche składniki łączymy z mokrymi delikatnie mieszając (tylko do połączenia się składników). Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.Pieczemy ok. 20 minut - do suchego patyczka. Smacznego :)


 
 

3 komentarze:

  1. Czy można brązowy cukier zastąpić białym? Jeśli tak to ile go wtedy dodać?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Ja używam takich samych proporcji. Miłego pieczenia :)

      Usuń
    2. Wyszły przepyszne! :)

      Usuń