środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe serduszka - waniliowe kruche ciasteczka

Kruche, delikatne w smaku i przepyszne ciasteczka na każdą okazję.



Składniki:

  • 200 gram mąki
  • 150 gram masła lub margaryny
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • odrobina mąki potrzebna do wałkowania ciasta

Składniki ciasta: mąkę, masło, cukier puder, żółtko, śmietanę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli dokładnie wyrabiamy w misce. Gdy już będzie gotowe to zawijamy je w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie na wysypanej mąką stolnicy lub blacie wałkujemy ciasto na cienkie placki. Foremkami do ciastek wycinamy serduszka lub dowolne kształty. Ciasteczka kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 - 12 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu dowolnie je dekorujemy. Smacznego :)

Lukier do dekoracji:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • barwniki spożywcze
Cukier puder dokładnie mieszamy z białkiem np. za pomocą drewnianej łyżki. Lukier musi być bardzo gęsty. Dzielimy do na porcje i do jednej części dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy. Ciasteczka dekorujemy przy pomocy różnego rodzaju rękawów cukierniczych, strzykawek lub najprościej, przy pomocy foliowego woreczka z odciętym rogiem :) 




2 komentarze:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/rozowa-kuchnia

    OdpowiedzUsuń