piątek, 26 kwietnia 2013

Pulpety z kaszą gryczaną

Kasza gryczana jako dodatek do gulaszu, kotletów czy innych dań to nic nowego ale pulpety z kaszą gryczaną w roli prawie głównej to nowość na moim stole. I to jaka smaczna nowość :)




Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego (indyczego lub cielęcego)
  • 1 torebka kaszy gryczanej prażonej
  • 1,2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2,3 łyżki bułki tartej
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego

Kaszę gryczaną gotujemy przez połowę czasu podanego na opakowaniu i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz kolendrę. Doprawiamy to wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Zagotowujemy bulion. Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut. Gotowe pulpety najlepiej smakują z sosem grzybowym. Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Szczególnie że akurat kasza gryczana jest najzdrowsza ze wszystkich i podobno nawet wspomaga wydzielania soków trawiennych. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu bo ostatnio mam hopla na punkcie kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę smaczne i zdrowe danie. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wygladaja przepysznie. Bardzo lubie kasze gryczana

    OdpowiedzUsuń