wtorek, 21 maja 2013

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

To danie zna chyba każdy i każdy ma swoją ulubioną wersję. Moja młoda kapusta zawsze musi być z koperkiem i zasmażanym wędzonym boczkiem i podana z młodymi ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem. 




Składniki:

  • 1 główka młodej zielonej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 150 gram wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i cienko szatkujemy. Wkładamy ja do dużego garnka, solimy i dodajemy cukier. Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą, przykrywamy garnek i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy sok z cytryny i dalej gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. 
Boczek kroimy w drobną kosteczkę lub krótkie paseczki i smażymy na patelni aż wytopi tłuszczyk a boczek się zrumieni. Boczek wkładamy do garnka z kapustą, doprawiamy pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 10 - 15 minut aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania dorzucamy posiekany koperek. Jeżeli kapustę podajemy z ziemniakami to odrobinę koperku zostawiamy do posypania ziemniaków. Smacznego :)



2 komentarze: