czwartek, 4 lipca 2013

Ratatouille - ratatuj

Dzisiaj przepis na lekkie i sycące prowansalskie danie: ratatouille czyli po prostu ratatuj :)



Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 4 mięsiste, dojrzałe pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanych listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • świeżo starty parmezan (opcjonalnie)

Cukinię i bakłażana kroimy na plastry o grubości ok 1 cm, posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie opłukujemy je, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka a paprykę w paseczki.  
W dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i smażymy ciągle mieszając bakłażana. Gdy się zrumieni to przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy go na talerz i posypujemy ziołami prowansalskimi. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy przez 3 minuty cukinię. Również odkładamy ją na talerz, posypujemy ziołami prowansalskimi a do rondla wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż się zeszkli i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Gdy zrobią się miękkie to dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, wrzucamy bakłażana, cukinię, natkę pietruszki i bazylię, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie ale nadal jędrne (ok. 20-25 minut). Ratatouille podajemy posypane startym parmezanem z pieczywem jako danie główne. Ratatuj też świetnie smakuje z grillowanym mięsem. Smacznego :)



1 komentarz: