czwartek, 22 sierpnia 2013

Czekoladowa tarta z malinami i kremem mascarpone

Maliny pięknie pachną i rewelacyjnie smakują. A dodatkowo leczą! Jedzmy je, dopóki sezon trwa!



Składniki (na formę o średnicy 24 cm):

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru białego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • koszyczek malin
Krem:
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej własnej produkcji)
  • 2 łyżki cukru białego

Przesiewamy mąkę i kakao do miski. Dodajemy cukier waniliowy i biały, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Łączymy wszystkie składniki palcami. Gdy powstaną kawałki ciasta to dodajemy jajko i wszystko szybko mieszamy. Formujemy z ciasta niewielki placek i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki (pół centymetrowy) placek i wykładamy nim formę do pieczenia. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Całość przykrywamy folią aluminiową i obciążamy (np. suchą fasolą). Pieczemy przez 15 minut, następnie zdejmujemy folię i obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Przygotowujemy krem: serek mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym i białym na gładką masę. Bardzo zimną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Pianę łączymy delikatnie z serem mascarpone i wykładamy na ostudzony spód tarty. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na wierzchu tarty układamy maliny. Gotową tartę przechowujemy w lodówce. Smacznego :)



3 komentarze: