sobota, 14 września 2013

Zupa krem z brokułów z prażoną szynką

Brokuły są pełne potasu, wapnia, żelaza, błonnika, witamin i kwasu foliowego. Jedzmy je przez cały rok. Zielone górą!



Składniki:
  • 500 gram różyczek brokuła
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka plasterków chudej szynki
  • oliwa do smażenia
  • bagietka na grzanki

Cebulę, czosnek i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy wszystko ok 12 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodajemy umyte różyczki brokuła i gotujemy do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na chrupko pokrojoną w cienkie paski szynkę . Na drugiej patelni przygotowujemy grzanki: kromki bagietki nacieramy oliwą i kładziemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoto. Gotową zupę posypujemy prażoną szynką i podajemy z grzankami. Smacznego :)



1 komentarz: