wtorek, 25 lutego 2014

Domowa granola

Granola to zdrowa mieszanka płatków zbożowych, orzechów i ulubionych bakalii. Idealna z jogurtem lub mlekiem na pierwsze śniadanie :)



Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu (białego)
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach
  • 1 szklanka siekanych orzechów (laskowych i włoskich)
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 7 suszonych fig
  • 10 suszonych daktyli
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, sezam, migdały i orzechy dokładnie ze sobą mieszamy. W szklance łączymy miód z olejem i przelewamy do naszych ziaren. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby składniki były lekko sklejone. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy lekko dociskając. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podczas pieczenia kilkakrotnie mieszamy. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone suszone owoce, mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Przestudzoną granolę przesypujemy do szczelnego słoika. Smacznego :) 



1 komentarz: