piątek, 18 lipca 2014

Gazpacho

Ta hiszpańska zupa pochodząca z Andaluzji to rodzaj wyśmienitego chłodnika, bardzo prostego w przygotowaniu. Dzisiaj podaję przepis na moją wersję gazpacho :)



Składniki:

  • 6 dużych mięsistych pomidorów
  • 1 średni ogórek
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 kromki jednodniowego chleba (bez skórki)
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki zimnej wody

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Paprykę i ogórka myjemy (ogórka dodatkowo obieramy ze skórki) i razem z pomidorami kroimy na kawałki. Nasiona pomidora możemy wyrzucić. Część warzyw zostawiamy do dekoracji. Cebulę i czosnek również kroimy w kostkę. Wszystko wsypujemy do blendera, dodajemy połamany chleb, wodę, oliwę, ocet, doprawiamy solą i miksujemy. Jeżeli gazpacho okaże się zbyt gęste to dodajemy odrobinę wody i pamiętajmy aby doprawić do smaku. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Podajemy dobrze schłodzone. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz