poniedziałek, 12 maja 2014

Kurczak w pomarańczach

Soczysty, przesiąknięty aromatem pomarańczy i delikatnie słodki kurczak. Danie proste w przygotowaniu a nadające się na uroczysta kolację.



Składniki:

  • kawałki kurczaka (pałki, podudzia)
  • 1 pomarańcza
  • Sól, pieprz

Marynata:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki konfitury z pomarańczy (z tego przepisu)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Kawałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wkładamy do niej kurczaka, dokładnie go nacieramy i wstawiamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 4-5 godzin. Pomarańczę kroimy na grube plastry lub półplasterki i układamy razem z kurczakiem w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy marynatą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz