środa, 12 sierpnia 2015

Konfitura jagodowa

Czarne jagody zebrane własnoręcznie w cudownym lesie przejechały ze mną przez Polskę aby wylądować w mojej spiżarce. Część z nich zamroziłam (całe owoce jak i zmiksowane) a resztę zamknę w słoiczku :)




Składniki:
  • 300 gram jagód
  • 80 gram cukru waniliowego

Jagody dokładnie oczyszczamy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Mokre wrzucamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż puszczą sok. Następnie dodajemy cukier waniliowy (przepis tutaj) i dalej gotujemy mieszając. Konfitura będzie gotowa gdy jagody zgęstnieją w garnku. Gorące przelewamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i pasteryzujemy. Z podanych proporcji wychodzi słoiczek o pojemności 250 ml. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz