poniedziałek, 10 września 2012

BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ

Bruschetta to jedna z najpopularniejszych i jednocześnie bardzo smacznych przystawek. Pochodzi z Włoch a jej podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i czosnkiem. Dzisiaj podaję przepis na tradycyjną bruschettę z pomidorami i bazylią.



Składniki:

  • 1 bagietka
  • 2 pomidory
  • świeża bazylia
  • oliwa bazyliowo-czosnkowa z tego przepisu lub zwykła oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy je z dwóch stron oliwą bazyliowo-czosnkową lub zwykłą. Kromki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną bazylię, pokrojony drobno czosnek i łyżkę oliwy. Przyprawiamy pieprzem, solą i mieszamy.
Ciepłe grzanki nacieramy główką czosnku (jeśli używamy zwykłej oliwy) i nakładamy na nie farsz z pomidorów. Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Bruschetta to coś pysznego! Twoje są śliczne!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń