Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 8 pomidorów
- 3-4 papryki (najlepiej aby były różnokolorowe: czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa)
- 3 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 300-400 gram dyni (waga po oczyszczeniu z pestek i ze skórki)
- kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ostra papryka w proszku (ilość wg uznania)
- chili w proszku (ilość wg uznania)
- oliwa do smażenia
- pętko dobrej kiełbasy (opcjonalnie)
Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek w drobną kostkę. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy paprykę i całość dalej smażymy. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, przykrywamy garnek i dusimy ok 5 minut.
Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w spore kawałki. Dodajemy do garnka i dalej dusimy. Jeżeli chcemy dodać ostrą papryczkę to robimy to teraz. Kroimy ją na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz oraz chili.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do lecza.
Cukinie kroimy na pół, łyżką wybieramy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka gdy dynia będzie lekko miękka. Dosypujemy ostrą paprykę w proszku, mieszamy i dusimy jeszcze ok 5 minut.
Smacznego :)
Smacznego :)
Zdrowy lunch. Dołączam do akcji Kuchnia 24/7
świetne nawiązanie kwiatkiem do talerza :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPiękne kolory! Dyni w takiej postaci jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńLeczo z dynią nabiera ciekawego smaku, polecam :)
UsuńTakiej wersji na przepis na leczo jeszcze nie robiłam :) Trzeba w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuń