piątek, 7 września 2012

Leczo z dynią

Pyszne danie jednogarnkowe. Kolorowe, odpowiednio ostre i z dynią. Mniam. Polecam, zwłaszcza teraz gdy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Samo zdrowie :)



Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 8 pomidorów
  • 3-4 papryki (najlepiej aby były różnokolorowe: czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa)
  • 3 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 300-400 gram dyni (waga po oczyszczeniu z pestek i ze skórki)
  • kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ostra papryka w proszku (ilość wg uznania)
  • chili w proszku (ilość wg uznania)
  • oliwa do smażenia
  • pętko dobrej kiełbasy (opcjonalnie)

Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek w drobną kostkę. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy paprykę i całość dalej smażymy. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, przykrywamy garnek i dusimy ok 5 minut.
Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w spore kawałki. Dodajemy do garnka i dalej dusimy. Jeżeli chcemy dodać ostrą papryczkę to robimy to teraz. Kroimy ją na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz oraz chili.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do lecza.
Cukinie kroimy na pół, łyżką wybieramy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka gdy dynia będzie lekko miękka. Dosypujemy ostrą paprykę w proszku, mieszamy i dusimy jeszcze ok 5 minut.
Smacznego :)






Zdrowy lunch. Dołączam do akcji Kuchnia 24/7

5 komentarzy:

  1. świetne nawiązanie kwiatkiem do talerza :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kolory! Dyni w takiej postaci jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leczo z dynią nabiera ciekawego smaku, polecam :)

      Usuń
  3. Takiej wersji na przepis na leczo jeszcze nie robiłam :) Trzeba w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń