środa, 5 września 2012

PENNE Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

Bakłażana inaczej zwanego oberżyną można przyrządzać na różne sposoby. Dzisiaj prosty przepis na penne z bakłażanem w roli głównej. Uwaga: bakłażan uznawany jest za afrodyzjak :)




Składniki na 2 osoby:

  • 1 duży bakłażan
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chili w proszku
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • makaron penne w ilości na 2 osoby (u mnie pół paczki)
  • oliwa do smażenia


Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy na sitko, posypujemy solą i zostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie bakłażana płuczemy pod bieżąca wodą i osuszamy. W ten prosty sposób pozbywamy się goryczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojony czosnek. Smażymy do zarumienienia się czosnku, dodajemy bakłażana i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażymy ok. 10 minut.
Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do bakłażana. Dodajemy przyprawy: sól do smaku, pieprz, chili, oregano, paprykę w proszku oraz pokrojone listki bazylii. Całość mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Penne z bakłażanem podajemy posypane startym parmezanem. Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Bakłażan w towarzystwie pomidora i makaronu sprawdza się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażana biorę w każdej postaci. Twoja makaronowa porcja działa na moją kulinarną wyobraźnię... pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na pyszny obiad lub kolację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! I w do tego bardzo łatwy w przygotowaniu :)

      Usuń