Składniki na 2 osoby:
- 1 duży bakłażan
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- szczypta chili w proszku
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- makaron penne w ilości na 2 osoby (u mnie pół paczki)
- oliwa do smażenia
Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy na sitko, posypujemy solą i zostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie bakłażana płuczemy pod bieżąca wodą i osuszamy. W ten prosty sposób pozbywamy się goryczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojony czosnek. Smażymy do zarumienienia się czosnku, dodajemy bakłażana i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażymy ok. 10 minut.
Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do bakłażana. Dodajemy przyprawy: sól do smaku, pieprz, chili, oregano, paprykę w proszku oraz pokrojone listki bazylii. Całość mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Penne z bakłażanem podajemy posypane startym parmezanem. Smacznego :)
Bakłażan w towarzystwie pomidora i makaronu sprawdza się znakomicie!
OdpowiedzUsuńO tak! Połączenie idealne :)
UsuńBakłażana biorę w każdej postaci. Twoja makaronowa porcja działa na moją kulinarną wyobraźnię... pyszne!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper pomysł na pyszny obiad lub kolację:)
OdpowiedzUsuńTak! I w do tego bardzo łatwy w przygotowaniu :)
Usuń