środa, 8 maja 2013

Drożdżowe racuchy z ananasem

Pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami to smak dzieciństwa, który chyba każdy z nas pamięta. A ponieważ zalegał mi w kuchni ananas, więc postanowiłam zrobić z niego takie właśnie racuszki. Wyszły przepyszne :)



Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 25 gram drożdży
  • niecała szklanka letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1-1,5 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy do miski, solimy i mieszamy. Na środku miski robimy małe wgłębienie, wsypujemy tam pokruszone drożdże, cukier i zalewamy 4 łyżkami mleka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy jajko, resztę mleka i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki (gdy ciasto jest za rzadkie) lub odrobinę mleka (gdy ciasto jest za gęste). Miskę ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie dodajemy do niego obranego i pokrojonego w niewielką kostkę ananasa. Dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju i rozgrzewamy (racuchy powinny być zanurzone do połowy). Ciasto nakładamy łyżką i smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Racuszki smażą się bardzo szybko. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz