Składniki:
- 250 gram mąki pszennej
- 25 gram drożdży
- niecała szklanka letniego mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1-1,5 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy do miski, solimy i mieszamy. Na środku miski robimy małe wgłębienie, wsypujemy tam pokruszone drożdże, cukier i zalewamy 4 łyżkami mleka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy jajko, resztę mleka i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki (gdy ciasto jest za rzadkie) lub odrobinę mleka (gdy ciasto jest za gęste). Miskę ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie dodajemy do niego obranego i pokrojonego w niewielką kostkę ananasa. Dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju i rozgrzewamy (racuchy powinny być zanurzone do połowy). Ciasto nakładamy łyżką i smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Racuszki smażą się bardzo szybko. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz