środa, 20 czerwca 2012

KALAFIOR ZAPIEKANY W SOSIE MUSZTARDOWYM

Solidna porcja kalafiora na kolację.



Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koperku
  • 1 szklanka startego żółtego sera

Kalafiora myjemy, dzielimy na niewielkie różyczki i gotujemy na parze (al dente lub tak jak lubimy).
W rondelku roztapiamy masło, dosypujemy make i energicznie mieszamy. Następnie ciągle mieszając powoli dolewamy mleko. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Następnie dodajemy musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.
Ugotowanego kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy koperkiem i polewamy sosem. Na wierzch sypiemy starty ser. Kalafiora pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-15 minut, aż do zapieczenia się sera. Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ...a kalafior naprawdę smakuje świetnie :)

      Usuń
  2. Hummmmm! Delicius....Hello again Iwona! I´ve just put a new item in my blog to traslate the recipes in every languaje. You can try if you want. Have a nice week!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hello Bea! It's a great idea! I try it! Besos!

      Usuń