poniedziałek, 25 czerwca 2012

MUFFINKI CZEREŚNIOWE

Jestem fanką muffinek wszelakich. Na moim ulubionym targu pojawiły się słodkie czereśnie, więc dzisiaj czereśniowo-muffinkowo :)





Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/4 szklanki oleju
  • 300 g wydrylowanych i przekrojonych na pół czereśni


Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. 
W jednej misce mieszamy składniki suche: cukier puder, cukier brązowy i waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka olej i mleko.
Składniki suche dosypujemy do mokrych i mieszamy wszystko krótko (do czasu połączenia się składników). Następnie dodajemy czereśnie i jeszcze raz mieszamy.
Powstałe ciasto wykładamy do papilotek, do ich wysokości. Pieczemy przez ok. 20-25 minut albo do "suchego patyczka".
Lukier otrzymujemy, łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Gdyby wyszedł nam za rzadki to dosypujemy cukru pudru, a jeśli za gesty to możemy dolać wody.
Muffiny studzimy i lukrujemy. Smacznego :)






2 komentarze: