środa, 27 czerwca 2012

Zupa kalafiorowa

Zupa, która najlepiej smakuje latem - kalafiorowa w wersji z kurczakiem.



Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka koperku

Warzywa obieramy i myjemy. Marchew i pietruszkę kroimy w półplasterki a selera i ziemniaki w kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Do gotującego się bulionu  wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera. Gdy marchewka lekko zmięknie dorzucamy pokrojone ziemniaki i dalej gotujemy. Po około 10 minutach lub gdy ziemniaki już zmiękną dodajemy kalafiora, pierś z kurczaka i gotujemy ok 15 minut. Musimy pamiętać aby kalafiora nie rozgotować.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Gotową zupę posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego :) 


5 komentarzy:

  1. Najlepsza kalafiorowa jaką jadłam.Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowała :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. zapisałam sobie ten przepis już na stałe w zakładkach kulinarnych, zupa jest przepyszna, smakuje całej mojej rodzinie, nic dodać nic ująć, najlepsza zupa na świecie:) dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się bardzo, że zupka tak Wam smakuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń