poniedziałek, 9 lipca 2012

PLACKI Z CUKINII

Wszyscy dobrze znamy i lubimy placki ziemniaczane. Dzisiaj proponuję Wam trochę inne placki ale równie smaczne - placuszki z cukinii podawane z dipem koperkowym (przepis tutaj)


Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia 
  • dip koperkowy

Mąkę solimy i mieszamy z roztrzepanym jajkiem i mlekiem aż powstanie gładkie ciasto.
Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy do połączenia się składników.
Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Gdy placki ładnie się zarumienią, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1 minutę. Placki odkładamy na papierowe ręczniki aby odsączyły się z tłuszczu. Podajemy z dipem koperkowym. Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Znam i lubię, nawet robiłam w tamtym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdy tak sobie o nich myślę, to lubię je chyba nawet bardziej od ziemniaczanych

    OdpowiedzUsuń
  3. Co moge dodac zamiast mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać łyżkę jogurtu lub lub zrobić bez mleka. Gdyby ciasto było za gęste dodaj wody. Smacznego :)

      Usuń