środa, 15 sierpnia 2012

BABKA ZIEMIACZANA

Dzisiaj podaję przepis na tradycyjne danie znane na Suwalszczyźnie i Podlasiu - babkę ziemniaczaną. Taką babkę pamiętam z dzieciństwa a i teraz zajadam się nią u mamy :) Można ją podawać ze śmietaną, sosem grzybowym ale najlepiej smakuje odsmażana na drugi dzień :)




Składniki:
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 200 dag ziemniaków gotowanych
  • 2 jaja
  • 2 duże cebule
  • 15 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do pieczenia
  • bułka tarta

Ziemniaki obieramy, myjemy i drobno ścieramy. Następnie odcedzamy je na sitku. Do masy ziemniaczanej dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki gotowane, startą na tarce cebulę, jaja, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni aż się zarumieni i dodajemy do masy. Całość ponownie mieszamy.
Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Na blaszkę wykładamy masę ziemniaczaną i delikatnie smarujemy po wierzchu olejem. Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)





1 komentarz: