czwartek, 13 grudnia 2012

Homar z szafranową nutą

Homar - najszlachetniejszy z owoców morza. Smakuje rewelacyjnie! Idealny na kolację we dwoje :)



Składniki:
  • 2 homary (ja użyłam mrożone już gotowane)
  • 50 gram masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pokrojonej pietruszki
  • spora szczypta szafranu
  • szczypta chili w proszku

Homara rozmrażamy według przepisu na opakowaniu. Następnie ostrym nożem przecinamy go wzdłuż zaczynając od głowy. Wyjmujemy ostrożnie mięso z ogona i odkładamy je na talerz. Naszego homara myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się niejadalnych wnętrzności i delikatnie osuszamy. Wyjęte wcześniej mięso wkładamy z powrotem do ogona ale odwracamy je czerwoną stroną do góry. Rozgniatamy szczypce homara i również wyjmujemy mięsko i układamy je w naszej połówce homara w puste miejsce przy głowie. Postępujemy tak samo z każdą połówką homara.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, szafran i chili i wszystko chwilę smażymy. Następnie dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Przygotowanego homara układamy na blaszce z kratką do pieczenia i polewamy szafranowym masełkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 8-10 minut.
Homara podajemy z grzankami serowymi i cząstkami cytryny lub limonki. Smacznego :)






4 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam homara..
    ciekawe jak smakuje. szafran z pewnością dodaje mu gracji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz owoce morza to homar na pewno Ci posmakuje :) Polecam!

      Usuń