Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy
je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez
około 8 - 10 minut. Po wystudzeniu możemy je dekorować. Smacznego :)
Lukier:
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
Cukier puder dokładnie mieszamy z białkiem np. za pomocą drewnianej łyżki. Lukier musi być bardzo gęsty. Pierniczki dekorujemy przy pomocy różnego rodzaju rękawów cukierniczych, strzykawek lub najprościej, przy pomocy foliowego woreczka z odciętym rogiem. :)
Dziękuję, wyszły wyśmienite!!!;)
OdpowiedzUsuń