poniedziałek, 4 lutego 2013

Zupa z boczniaków

Jak już wiecie bardzo lubię grzyby. Wszystkie i w każdej postaci, dlatego dzisiaj podaję przepis na przepyszną zupę z boczniaków.



Składniki:
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 litr zimnej wody
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 1/2 cebuli (przypieczonej na patelni bez tłuszczu)
  • przyprawy (listek laurowy, 2 ziela angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu czarnego)
  • 250 g boczniaków
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • majeranek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Gotujemy rosół z kurczaka. Umyte udko zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu. Powstające "szumy" usuwamy łyżką cedzakową. Dodajemy przyprawy, cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i pora i gotujemy aż mięsko i warzywa będą miękkie. Ugotowane udko i warzywa wyjmujemy z rosołu, z udka usuwamy skórę i razem z warzywami kroimy w słupki a pora w plasterki. Cebulę wyrzucamy.
Boczniaki kroimy w paski i dodajemy do rosołu. Doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 15 - 20 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy do boczniaków kurczaka i warzywa. Gotową zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy natką pietruszki. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. zupa wyszla genialnie! A dodatek galki muszkatolowej byl jak wisienka na torcie.

    OdpowiedzUsuń