poniedziałek, 1 lipca 2013

Makaron z jagodami i białym serem

W lesie są już czarne jagody! (na targu również). Jagody to niewątpliwie smak lata i wakacji :) I są idealne na letnie obiady i desery.




Składniki: (dla 2 osób)

  • 1 szklanka jagód
  • 250 gram makaronu kolanka (lub innego)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki białego sera

Jagody myjemy, osuszamy i mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem białym (do smaku). Delikatnie rozgniatamy je widelcem i mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. Makaron gotujemy al dente wg. przepisu z opakowania. Masło topimy, mieszamy z ugotowanym makaronem i wykładamy na talerze. Całość polewamy jagodami i posypujemy pokruszonym białym serem. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Uwielbiam to danie, i ten moment gdy kończąc jedzenie mam cały język i zęby fioletowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych letnich dań:)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń