środa, 10 lipca 2013

Syrop z kwiatów lipy

Lipa u rodziców w tym roku pięknie kwitła, więc postanowiłyśmy z mamą zrobić syrop z kwiatów. Taki syrop jest świetnym dodatkiem do herbatki w jesienne i zimowe wieczory. I żadne przeziębienie nas nie dopadnie :) Inspiracja pochodziła stąd



Składniki:

  • 120 gram kwiatów lipy
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 20 gram kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny

Zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym i wrzątkiem zalewamy świeżo zebrane kwiaty lipy. Wszystkie kwiaty muszą być pod zalewą. Całość przykrywamy i odstawiamy na 2 dni. Możemy raz dziennie przemieszać kwiaty drewnianą łyżką. Po dwóch dniach syrop dokładnie przecedzamy, zagotowujemy, wlewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce. Smacznego :)



2 komentarze:

  1. syrop jest naprawdę dobry :D widzę, że powoli wszystkich zarażam syropem! :)

    Pozdrawiam imienniczkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za inspirację, syrop jest świetny! Pozdrawiam!

      Usuń