środa, 6 listopada 2013

Galaretka i dżem z pigwowca

Owoce pigwowca często są mylone z pigwą. A odróżnić je jest bardzo łatwo: pigwa ma owoce duże, przypominające trochę gruszkę, pigwowiec natomiast ma małe owoce. Niemniej jednak zawierają one bardzo dużo witaminy C i są idealne do przygotowania galaretek, dżemów i nalewek.




GALARETKA Z PIGWOWCA

Składniki:
  • 2 kg owoców pigwowca
  • woda
  • cukier 
  • sok z 1/2 cytryny

Owoce myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do rondla, dodajemy sok z cytryny i zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła owoce. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. Następnie owoce odcedzamy (posłużą do zrobienia dżemu) a do wywaru dodajemy cukier w proporcji 400 gram cukru na 1 litr wywaru. Gotujemy dokładnie mieszając aż galaretka zgęstnieje. Gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego :)

DŻEM Z PIGWOWCA

Składniki:
  • owoce wykorzystane do przygotowania galaretki (lub 2 kg owoców pigwowca, sok z 1/2 cytryny i woda)
  • 800 gram cukru

Owoce pozostałe po przygotowywaniu galaretki dokładnie przecieramy przez sito. Jest to praca dosyć żmudna ;) 
Jeżeli dżem przygotowujemy ze świeżych owoców to przed przetarciem przez sito musimy je umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Następnie dodać sok z cytryny, zalać wodą (tak aby je lekko przykrywała) i ugotować do miękkości.
Do przetartych owoców dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (dalej mieszając) aż dżem zacznie gęstnieć. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików i zamykamy. Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Zrobiłam i się pochwaliłam ;)Rewelacja!
    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie niestety galaretka nie wyszla...Po porstu nie zzelowala sie... Co moze byc powodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja galaretka nie jest tak gęsta, że można ją kroić nożem. Gotowałaś odpowiednio długo?

      Usuń