środa, 11 grudnia 2013

Migdałowe ciasteczka

Bardzo proste w wykonaniu, pyszne, chrupiące, idealne do kawy i herbaty ciasteczka z migdałami. Mogą też być miłym prezentem dla najbliższych :)



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru (białego wymieszanego z trzcinowym)
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g migdałów (mielonych lub pokruszonych)
  • 2 łyżki mleka

W misie ucieramy masło razem z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, migdały i mleko i całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, układamy na blaszce w niewielkich odległościach i przyciskamy stempelkiem. Za każdym razem stempelek oprószamy mąką aby nie przyklejał się do ciasta. Ciasteczka pieczemy ok 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Studzimy, przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Są dosyć twarde ale po kilku dniach zmiękną. Smacznego :)


1 komentarz: