Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 150 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru do zasypania rabarbaru
- 50 g mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 g masła
Rabarbar dobrze myjemy, możemy go nie obierać ze skórki. Kroimy na drobne kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok aby puścił sok.
Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę i rozcieramy palcami. Gotową wstawiamy do lodówki.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, sodą i solą. W drugiej misce mieszamy jajka, mleko i olej.
Łączymy ze sobą składniki suche i mokre. Krótko mieszamy i wsypujemy odsączony z soku rabarbar. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 muffinek. Smacznego :)
wyglądają zabójczo i pewnie tak smakują
OdpowiedzUsuńTak, są przepyszne :)
Usuń