Składniki:
- 12-15 kapeluszy suszonych grzybów (borowików i podgrzybków)
- włoszczyzna: 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera
- 1 cebula
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 litry wody
- makaron łazanki
- natka pietruszki
Grzyby zalewamy zimna wodą i zostawiamy do namoczenia na min. 2 godziny. W miedzy czasie przygotowujemy wywar warzywny: obraną i umytą włoszczyznę zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy obrana całą cebulę, pieprz cały, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Następnie do wywaru dodajemy namoczone i umyte grzyby i gotujemy do ich miękkości. Ugotowane kapelusze grzybów wyjmujemy i kroimy w paseczki. Wywar przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do niego pokrojone grzyby. Gorącą zupę podajemy z makaronem w kształcie łazanek (lub z własnoręcznie przygotowanymi łazankami) posypaną krojoną natką pietruszki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz