czwartek, 5 lipca 2012

GUACAMOLE

Ta pyszna salsa jest jedną z wielu przystawek, które podjadamy wieczorami popijając dobre wino. Podstawą guacamole jest awokado i limonka. Podajemy je najczęściej z nachos lub grzankami z ciabatty.



Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połówki limonki
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz

Pamiętajmy o tym aby awokado było dobrze dojrzałe. Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki, rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę, pozbywamy się pestek i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pomidora do reszty składników, doprawiamy do smaku i mieszamy. Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Nigdy nie chciałam jeść a ostatnio bardzo polubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja polubiłam od pierwszego spróbowania :) Pozdrawiam

      Usuń