Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona lub żółta papryka
- 4 mięsiste, dojrzałe pomidory
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanych listków bazylii
- oliwa z oliwek
- świeżo starty parmezan (opcjonalnie)
Cukinię i bakłażana kroimy na plastry o grubości ok 1 cm, posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie opłukujemy je, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka a paprykę w paseczki.
W dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i smażymy ciągle mieszając bakłażana. Gdy się zrumieni to przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy go na talerz i posypujemy ziołami prowansalskimi. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy przez 3 minuty cukinię. Również odkładamy ją na talerz, posypujemy ziołami prowansalskimi a do rondla wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż się zeszkli i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Gdy zrobią się miękkie to dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, wrzucamy bakłażana, cukinię, natkę pietruszki i bazylię, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie ale nadal jędrne (ok. 20-25 minut). Ratatouille podajemy posypane startym parmezanem z pieczywem jako danie główne. Ratatuj też świetnie smakuje z grillowanym mięsem. Smacznego :)
Pysznie wygląda! Muszę ugotować :)
OdpowiedzUsuń