Składniki:
- 200 gram kurek
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
Kurki dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy, większe grzyby kroimy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli to dodajemy pokrojony drobno czosnek a po chwili kurki. Całość smażymy ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż sos trochę zgęstnieje ok. 3 min. Sos kurkowy jest idealnym dodatkiem do mięs, kopytek, makaronów, klusek śląskich. Smacznego :)
Ja robię sos kurkowy bardzo podobnie, tyle że dodaję białe wino :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZ białym winem sos też musi być pyszny! Pozdrawiam :)
UsuńPysznie wygląda! Szkoda, że u Mnie kurki takie drogie :(
OdpowiedzUsuńmniam ! ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszniuteńkie takie na jakie była wielka ochotka :)
OdpowiedzUsuń