Składniki:
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
W rondelku podgrzewamy miód, dodajemy cukier oraz cynamon, imbir i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru (mieszając od czasu do czasu).
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz przestudzony miód z przyprawami i całość mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto na pożądaną grubość np. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Otwory do przewleczenia wstążki robimy przed upieczeniem. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 8-10 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe studzimy na kratce i dekorujemy. Przepis na lukier tutaj lukier do pierniczków. Pierniczki przechowujemy w zamkniętym słoju lub puszce. Są dosyć twarde ale po pewnym czasie zmiękną. Smacznego :)
Mam pytanie. Czy można dodać do pierniczków rozgniecione goździki :) (1-3)
OdpowiedzUsuńRozgniecione w moździerzu lub zmielone jak najbardziej :)
UsuńJak dużo wyjdzie tych pierników?
UsuńTo zależy od tego na jaką grubość wałkujemy ciasto i jak duże mamy foremki. Mi pierniczki zajęły 3 blaszki z piekarnika :)
Usuńa mnie zastanawia, ile to "pewny czas" (chodzi o skruszenie pierniczków) ;) będę pierwszy raz robiła, nie mam doświadczenia i nie jestem pewna, czy tydzień wystarczy...?
OdpowiedzUsuńMoje po tygodniu były ok. Trzymałam je w słoju z kawałkiem jabłka :)
Usuńdziękuję!
OdpowiedzUsuńa co z tym masłem? roztopione dajemy czy takie twarde? bo rozumie ze dodatjemy je chyba do maki?
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńa co z tym maslem, roztopione dodajemy?
Już poprawiłam przepis :) Oczywiście masło dodajemy do mąki, pokrojone w kostkę. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto zagniatamy czy miksujemy?
OdpowiedzUsuńJa nie używałam miksera.
UsuńSuper przepis dziękuje za ujawnienie go jeszcze raz dziękuje :)
OdpowiedzUsuń