wtorek, 10 grudnia 2013

Korzenne pierniczki

Uwielbiam robić pierniczki bo w domu unosi się cudowny zapach imbiru i cynamonu. I uwielbiam obdarowywać nimi przyjaciół :)




Składniki:
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

W rondelku podgrzewamy miód, dodajemy cukier oraz cynamon, imbir i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru (mieszając od czasu do czasu). 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz przestudzony miód z przyprawami i całość mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto na pożądaną grubość np. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Otwory do przewleczenia wstążki robimy przed upieczeniem. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 8-10 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe studzimy na kratce i dekorujemy. Przepis na lukier tutaj lukier do pierniczków. Pierniczki przechowujemy w zamkniętym słoju lub puszce. Są dosyć twarde ale po pewnym czasie zmiękną. Smacznego :)



13 komentarzy:

  1. Mam pytanie. Czy można dodać do pierniczków rozgniecione goździki :) (1-3)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozgniecione w moździerzu lub zmielone jak najbardziej :)

      Usuń
    2. Jak dużo wyjdzie tych pierników?

      Usuń
    3. To zależy od tego na jaką grubość wałkujemy ciasto i jak duże mamy foremki. Mi pierniczki zajęły 3 blaszki z piekarnika :)

      Usuń
  2. a mnie zastanawia, ile to "pewny czas" (chodzi o skruszenie pierniczków) ;) będę pierwszy raz robiła, nie mam doświadczenia i nie jestem pewna, czy tydzień wystarczy...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje po tygodniu były ok. Trzymałam je w słoju z kawałkiem jabłka :)

      Usuń
  3. a co z tym masłem? roztopione dajemy czy takie twarde? bo rozumie ze dodatjemy je chyba do maki?

    OdpowiedzUsuń
  4. witam,
    a co z tym maslem, roztopione dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam przepis :) Oczywiście masło dodajemy do mąki, pokrojone w kostkę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ciasto zagniatamy czy miksujemy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis dziękuje za ujawnienie go jeszcze raz dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń