poniedziałek, 20 stycznia 2014

Zupa fasolowa

Styczeń 2014: na północy śnieg i mróz a na południu deszcz. W taką pogodę na obiad będzie najlepsza sycąca i rozgrzewająca zupa fasolowa.



Składniki:
  • 200 g suchej białej fasoli
  • 400 g żeberek wołowych 
  • 2 litry zimnej wody (do bulionu)
  • 100 g wędzonej kiełbasy
  • włoszczyzna - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 3-4 ziela angielskie
  • 3-4 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Fasolę zalewamy zimną wodą (woda powinna sięgać ok. 3 cm ponad powierzchnię fasoli) i zostawiamy na noc. Rano wodę zlewamy a fasolę płuczemy.
Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy. Do żeberek dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy niecałą godzinę. Po tym czasie dokładamy fasolę oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę i gotujemy na wolnym ogniu ok 50 minut.
Czosnek i cebulę siekamy, kiełbasę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia się, dodajemy kiełbasę i całość smażymy ok 8 minut. Na pół godziny przed końcem gotowania się zupy dodajemy ziemniaki oraz zawartość patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy majeranek, czerwoną paprykę i tymianek. Zupę podajemy gorącą z dodatkiem pieczywa. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz