Składniki:
- 200 g suchej białej fasoli
- 400 g żeberek wołowych
- 2 litry zimnej wody (do bulionu)
- 100 g wędzonej kiełbasy
- włoszczyzna - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 3-4 ziela angielskie
- 3-4 ziarna pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
Fasolę zalewamy zimną wodą (woda powinna sięgać ok. 3 cm ponad powierzchnię fasoli) i zostawiamy na noc. Rano wodę zlewamy a fasolę płuczemy.
Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy. Do żeberek dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy niecałą godzinę. Po tym czasie dokładamy fasolę oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę i gotujemy na wolnym ogniu ok 50 minut.
Czosnek i cebulę siekamy, kiełbasę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia się, dodajemy kiełbasę i całość smażymy ok 8 minut. Na pół godziny przed końcem gotowania się zupy dodajemy ziemniaki oraz zawartość patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy majeranek, czerwoną paprykę i tymianek. Zupę podajemy gorącą z dodatkiem pieczywa. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz